El logo de l’Any Joan Oliver és obra de Ricard Efa, dibuixant i colorista sabadellenc que publica còmics sobretot per al mercat francès. Una de les seves darreres publicacions és El soldat, sobre un soldat de la Guerra de Secessió als Estats Units.

La imatge gràfica de l’Any Joan Oliver és de Milvietnams, dissenyador gràfic sabadellenc que ha elaborat campanyes per a diverses entitats i projectes així com murals de gran format i cartelleria compromesa.

Els hem preguntat a tots dos com i per què van enfocar la seva feina en rebre l’encàrrec de la Comissió Any Joan Oliver.

EFA (Ricard Fernàndez)

Quan em van convidar a participar a l’Any Joan Oliver vaig recórrer primer a la imatge que en guardava al record. Aquell senyor amb barba blanca i cabell llarg, aquelles ulleres grans de pasta negra. Aquell personatge que de vegades sortia al diari, i menys vegades a la tele. És la imatge que vaig voler representar, ja que per mi és la imatge que en tinc. Vaig intentar jugar amb la pertinença a la ciutat, amb la pipa, amb el corbatí, però vaig quedar-me amb la barba i les ulleres, elles soles ja bastaven.

També el tinc per una persona que jugava amb els mots, les lletres i els significats. I vist que l’any es diria Joan Oliver i no Pere Quart  vaig voler fer un petit homenatge al seu alter ego disfressant les inicials PQ en aquelles ulleres que tanta personalitat li conferien. L’espai no permetia jugar amb gaire més, però donava versatilitat i gràcia al dibuix.

Milvietnams (Diego Muñoz)

La veritat és que l’encàrrec em va fer especial il·lusió perquè justament vaig cursar els meus estudis secundaris a l’Institut Joan Oliver, per la qual cosa ja estava familiaritzat amb el món literari de l’autor. Sobretot em va inspirar la seva obra ‘Bestiari’, de la qual vaig poder extreure diferents referències per elaborar la gràfica, però també altres obres com ‘Les decapitacions’ o inclús algunes accions del que avui dia es considerarien ‘performances’ que va realitzar la Colla de Sabadell. He de reconèixer que Joan Oliver m’ho va posar molt fàcil, ja que la seva obra està plena de referències gràfiques potents que es poden visualitzar fàcilment i generen un fort impacte visual.

Amb tots els elements que he esmentat vaig voler reproduir l’univers de l’autor d’una forma solemne, donant molta importància als elements tipogràfics en una clara referència a la literatura. D’altra banda, vaig creure oportú que la tècnica a utilitzar per a l’encàrrec fos el collage, ja que em permetia realitzar composicions a partir de diferents elements per crear imatges noves i potents que parlessin per elles mateixes sobre una part de la vida i obra de Pere Quart. Per últim, vaig utilitzar colors beix i desgastats per tal d’afegir un punt ‘vintage’ que lligués tots els elements amb l’aspecte de l’època.