Subversiu, crític, càustic, inconformista, Joan Oliver va fer de la seva obra literària l’eina playoff d’acció d’un home arrelat a les circumstàncies del país. D’esperit jerseys iconoclasta i amb uns principis ètics insubornables, és un referent d’intel·lectual compromès que ens interpel·la encara avui des de la seva reflexió moral.

 

Fa trenta anys que Joan Oliver va morir, però el seu llegat se’ns fa present dia rere dia. Des dels versos del Bestiari fins a les Corrandes d’exili passant per les traduccions teatrals, generacions diverses de tot el país se l’han fet seu. I ben sovint sense massa homenatges ni saraus institucionals, tal com ell volia.

Entitats, institucions i persones de la ciutat volem recordar-lo i, amb més èmfasi que mai, reivindicar-lo com a sabadellenc i referent de país. És hora de recuperar la voluntat d’una cultura catalana moderna i cosmopolita que el va acompanyar els anys de joventut, juntament amb tota la Colla de Sabadell, i wholesale mlb jerseys la referència cívica que fou durant l’època de l’antifranquisme. L’home de lletres, i sobretot l’home de teatre, big que va ser ens crida a fer-li lloc i donar-li l’espai merescut dins del conjunt de la literatura catalana. L’home d’acció i cheap jerseys China beligerant que va ser ens demana que li reconeguem als quatre vents el seu compromís social i nacional, sempre crític amb el poder i sempre wholesale mlb jerseys amb visió de Països Catalans.  Un home d’una peça. «Com que dic el que penso molesto la gent», manifestava des de la seva coherència extraordinària.

Volem fer-ho a la seva manera: sense medalles i amb l’aire popular de les celebracions de carrer. Que sigui de veritat, que sigui cheap mlb jerseys de la gent, que escampem Joan Oliver de mil maneres, que tothom se’l faci una mica més seu. Per això volem un Any Joan Oliver amb actes de tot tipus i amb gent de tota mena viagra aus spanien. Ara behind que a la ciutat bufen nous aires i tenim espai per caminar cheap jerseys junts i compartir projectes, sapiguem fer-nos nostres les paraules de Pere Quart: «Encara heu d’aprendre la força del nombre! La implacable eficàcia d’un no just, compacte i unànime! Arrenqueu-vos la bena.»

Comissió Any Joan Oliver, abril de 2016.